2012. október 5., péntek

Ojcówi Nemzeti Park, Jaskinia Łokietka (barlang), SzG3


Mint azt már írtam, az Ójcówi Nemzeti Park hasonlít Aggtelek környékére. Miután mészkőből épül fel a terület, logikus, hogy sok barlang található itt. Miután Mi barlang mániások vagyunk, logikus volt, hogy legalább egy barlangot meglátogattunk. Az, hogy ez a legjobb választás volt-e, vagy vannak ennél szebb barlangok, azt nem tudtam megállapítani (mivel csak ezt az egyet láttuk), de ha ragaszkodom az igazsághoz, akkor azt kell mondani: nem ez a legszebb barlang, amit láttam. A választás alapja az volt, hogy a turista térképeken, az információs táblákon ez volt a legnagyobb betűkkel jelezve.
Miután úgyis akartunk egy jót kirándulni, így az, hogy egy elég magas dombra kellett a völgy aljáról felmenni és ráadásul eléggé meredek úton, ez nem okozott problémát. A turista út jelzése volt szokatlan, Magyarországon nem alkalmaznak fekete jelet, itt ez általános. A barlang meg olyan volt, amilyen, végül is nem mindegyiknek kell szupernek lennie. 
Maga a neve abból adódik, hogy Władysławie Łokietku-t Krakkóból kiűzte II. Vencel cseh király, aki ebben a barlangban talált menedéket és a legenda szerint egy pók beszőtte a kisméretű bejáratot és ezért az üldözök nem találták meg. A bejárata eredetileg tényleg kicsi lehetett, mivel egy mesterséges vágaton kell a tényleges bejárathoz bemenni. A barlang látogatható része nem túl nagy, kb 300 méter és igazából három nagyobb teremből áll. A viszonylag hosszú tájékoztatással úgy 35 perc alatt végeztünk a barlanggal. Miután az egész nagyjából egyforma volt, nem csináltam túl sok képet. Aki erre jár, végül is megnézheti, de hátha a többi barlang szebb.


Vissza a főoldalra (katalógus)

 Ojcówi Nemzeti Park, Jaskinia Łokietka - turistaút a barlanghoz
Ojcówi Nemzeti Park, Jaskinia Łokietka - a bejárat
 Ojcówi Nemzeti Park, Jaskinia Łokietka
 Ojcówi Nemzeti Park, Jaskinia Łokietka
Ojcówi Nemzeti Park, Jaskinia Łokietka
 ezen az úton jöttünk le a barlangtól
ilyen szép sziklacsoportok vannak a környéken

Összefoglalóbb jellegű beszámolók Lengyelországról:

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése